NASIL POZİTİF OLUNUR?

Pozitif olmak, bir çeşit yaşamla mücadele etme becerisidir. Bir iyimserlik, bir şükür, bir umuttur. Peki nasıl pozitif olunur?

Aslında pozitif yani olumlu olmak, hiç karamsarlığa kapılmayacağımız anlamına gelmemektedir. Hepimizin moralinin düşük olduğu, cesaretinin kırıldığı veya hayal kırıklıkları yaşadığı günler vardır. Burada durum, olumlu düşünen insanların, olumsuz duyguları olduğunda, bu duyguların kendilerini kontrol etmesine izin vermemeleridir. Onlar çözüm odaklı olurlar.

Nasıl daha fazla pozitif oluruz?

Daha fazla pozitif yani olumlu olabilmek için yapabileceğimiz birkaç şey var.

Şükretmek

İlk önce, şükrettiğiniz şeylerin listesini yapın. Bir teşekkür defteriniz olsun. Bunların çok büyük olay veya durumlar olması gerekmez. Sonra, çok küçük şeyleri bile not edin. Örneğin, güneşli bir günün farkındalığı gibi…

En sonunda, hayatınızda iyi ve güzel olan şeylere odaklanarak, farkındalığı arttırarak olumlu bir zihin çerçeveniz oluşmaya başlayacaktır.

Bir Şeyler Yapmayı Beklemenin Tadını Çıkarın

Gün içinde yapmayı bekleyeceğiniz bir şeyler bulun. Beklerken olumlu bir zihin oluşumu gerçekleşecektir. Örneğin; bir arkadaşınızla kahve içmeye gitmek, akşama parkta yürüyüşe çıkmak gibi.

Farkındalık

Farkında olmak, tamamen şimdiki anda olmanızı sağlayacak bir uygulamadır. Anda olmak, düşüncelerinizin ve duygularınızın farkında olmanızı sağlar.

Kendinizi gergin ve bunalmış hissettiğinizde birkaç derin nefes alın. Hislerinize ve düşüncelerinize odaklanın. Düşüncelerinizi tanımlayınca daha olumlu olanlarla değiştirmek için çalışabilirsiniz.

Gülümsemek

Gülümsemek, beyninizde sizi mutlu ve rahat hissettiren kimyasalların salınmasına yardımcı olur. Ayrıca araştırmalar gösteriyor ki, gülümsemek insanların dünyayı daha olumlu yani pozitif bir bakış açısıyla görmelerini sağlamaktadır.

Bu yüzden moralinizin bozuk olduğu bir anda gülümsemeyi deneyin. Daha olumlu yani pozitif hissetmenize yardımcı olacaktır.

Pozitif Yani Olumlu Cümleler Kullan

Kendimize söylediğimiz şeyler, hem kendimiz hem de dünya hakkında nasıl düşüneceğimizi etkiler. Olumlu konuşmalar gerginliği azaltır, duyguları iyileştirir.

Pozitif yani Olumlu İnsanların Özellikleri

Olumlu olmak her an harika ve mutlu düşünceler içinde olmak demek değildir. Pozitif insanlar da öfke, kırgınlık, mutsuzluk yaşar.

Pozitif İnsanlar:

İyimser, şükreden, çözümcül, yardımsever, şefkatli, mutlu, espirili ve komik insanlardır.

Negatif insanlar:

Karamsar, nankör, sürekli sorun konuşan, yardım etmez, kayıtsız, mutsuz, alaycı ve ciddidirler.

Daha Olumlu Olmanın Yararları

  • Daha sağlıklı zihin
  • Mutluluğun artması
  • Fiziksel sağlığın daha iyi olması
  • Güçlü ilişkilere sahip olma.

Olumsuz Olmak

Olumsuz düşünceler insan da aşırı kaygı ve depresyona neden olabilir. Fiziksel sağlık etkilenir.

Olumsuzluğu kendimize yöneltmek, hedeflerimize ulaşma sıkıntısına neden olabilir.

Ayrıca olumlu olmak nasıl bulaşıcı ise olumsuzluk da bulaşıcıdır. Olumsuz insanların yanında düşünceleriniz, duygularınız etkilenebilir. Bu durumda kısır bir döngüye neden olabilir.

Peki Fazla Olumlu Olmak?

Sürekli olumlu olmaya çalışmak, sizi toksik pozitiflik denen olguya götürebilir. Olumlu olurke,n olumsuz duygu ve düşüncelerimizin farkında olmamız gerekmektedir. Olumsuz yani negatif duyguları, görmezden gelmek veya inkar etmek toksik pozitifliğe girmektedir. Toksik pozitiflik, zor anlarla mücadele ederken kendilerini utanmış, eksik ve desteksiz hissetmelerine neden olur.

O zaman her şey kararında olsun, pozitif yani olumlu olmak bile…

0 Paylaşımlar

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 yorum “NASIL POZİTİF OLUNUR?”