“Yeni Normalleşme Süreci”ne giriyoruz. Acaba bu konu ile ilgili neleri yapmamız gerektiğini biliyor muyuz? Gerçekten bilinçli farkındalık içinde miyiz?
Yeni normalleşme süreci, salgından önceki hayatımıza dönemeyeceğimiz, maske kullanarak, sosyal mesafeyi koruyarak, temizlik kurallarına son derece dikkat ederek yaşamamız gerekeceği bir süreçtir. Bilinçli farkındalık ise, yapıyor olduklarımızın gerçek anlamını bilerek, fark ederek uygulamaktır. Peki, yeni normalleşme sürecine hazır mıyız?
Yeni Normalleşme Süreci’nin Kuralları
Yeni normalleşme sürecinin kuralları açıklandı. Özetle sıralarsak; Şehirler arası seyahat sınırı kalkıyor, kamu çalışanları normal işlerine dönüyor, restoranlar, çay bahçeleri , plajlar, milli parklar, spor salonları, hayvan satış yerleri, kreşler, halı sahalar, sürücü kursları, dinlenme tesisleri, deniz turizmi açılıyor, açık hava konserleri ve yargısal faaliyetler başlıyor. Maske takılıyor, sosyal mesafe korunuyor. 0-18 yaş arası ve 65 yaş üstü çalışmayanlara sosyal izolasyon devam ediyor.
Gelelim takıldığım konuya… Yeni normalleşme süreci içinde herkes kurallara uyacak mı? Herkes titiz, dikkatli davranıp duyarlı olacak mı?
Dün Prof.Dr. Mehmet Ceyhan’ın (Enfeksiyon Hast.Der.Başk.) bir açıklamasına denk geldim. İkinci dalganın anlamının, salgının tamamen bitip aradan bir süre geçtikten sonra, virüsün mutasyonuyla tekrar başlaması olduğunu belirtti. Yani şu an yaşananların sadece dalgalanma olduğunu söyledi. Mevsim ile salgının bir ilgisi olmadığını açıkladı. Ayrıca maske takıp mesafeyi korumaya ve el temizliğine herkes tarafından dikkat edilirse bir sorun olmayacağını ifade etti. Düğün, nişan gibi kutlamalar ve cenazeler ile taziyelerin sıkıntılar doğuracağını da açıkladı. Gel de düşünme. Çünkü hala içimizde virüsü taşıyanlar var, salgın bitmedi.
Yeni Normalleşme Süreci’nde Neler Olacak?
Sizce düğünlerde çubukla mı halay çekecekler? Ya da restoranda mesafe kuralına herkes uyarak mı oturacak? Denize girerken peki? Bir de yurt içi ve yurt dışı gelip gidecekler ne olacak? Bir otobüsün ve uçağın içinde kaç kişi olursa olsun belirli bir süre kalmak nasıl olacak, herkes özen gösterecek mi? Yani, durumun ciddiyetinin farkında olmayan ya da umursamayanlar yüzünden kurallı ve disiplinli olanların, daha da dikkat etmesi gerekecek değil mi?
Bilinçli farkındalık burada devreye giriyor. Halkımıza, bu konudaki bilinçlerini arttırmak için yeterli çalışma yapılmadığını düşünüyorum. Televizyonlarda yeni normalleşme süreci ile ilgili sık sık bilgilendirme yapılmalı, caddelerdeki panolarda bilgilendirme afişleri asılmalı, kamu alanlarında yönlendirme yazıları olmalıdır. Çünkü istemeden kendime soruyorum. Biz kural tanıyor muyuz? Kurallara uymaya dikkat ediyor muyuz? Ve akılma gelen cevap, biz çoğunlukla “Bize bir şey olmaz.” diyen bir halkız. İşte bu beni çok korkutuyor.
Bu kadar kafa yormaya sonuç ne derseniz, hiçbir şey. Salgında bile rahatça dolaşan bir sürü insan varken yeni normalleşme sürecinde ne olacak ki? Herkesin hayata bakışı farklı. Benim elimden gelen de bu kadar. Yeni normalleşme sürecini bilinçli farkındalık ile aşmaya çalışacağım. Umarım herkes dikkat eder. Birbirine saygılı ve hoşgörülü olur. Salgının tamamen bittiği güzel günlere sağlıkla kavuşmak dileğiyle sevgiyle kalın..
Hakkında yorum “YENİ NORMALLEŞME SÜRECİ”
Çok doğru tespitler