GEÇMİŞLE BARIŞMAK

Geçmişle barışmak, geçmişte yaşanmış olaylar ve deneyimlerle ilgili olumsuz duygulardan kurtulmak ve daha iyi bir gelecek için harekete geçmek anlamına gelir. Geçmişte yaşanan acı veya hüzünlü olaylar, insanların günlük yaşamlarında olumsuz etkiler yaratabilir ve onları geleceğe dair endişelere iter.

Geçmişle barışmak için yapılması gereken ilk şey, olayları kabul etmek ve gerçeklerle yüzleşmek olacaktır. Bu olayların gerçekleştiği ve geri alınamayacak olduğu kabul edilerek, üzerinde kontrol sağlanabilecek olan şeylerin üzerinde çalışmaya başlanmalıdır.

Geçmişle Barışmak mı (Affetmek) yoksa Fark Etmek mi?

Geçmişte yaşanan olaylara karşı duyulan öfke, suçluluk, utanç veya pişmanlık gibi duyguları ifade etmek, önemlidir. Bu duygularla yüzleşilmesi ve duyguların ifade edilmesi, kişinin duygusal yükünden kurtulmasına yardımcı olur.

Örneğin, sizi bir arkadaşınız, meslektaşınız ya da ailenizden birisi, üzdü, kırdı ya da kızdırdı. Belki de haksızlığa uğradınız. Bu duyguları hissettiniz diyelim. Genel olarak bakacak olursak, sizin üzüldüğünüz bu durumlar vb. başkası için önemli olmayabilir.. Ya da sizi sinirlendiren bu durumdan başkası olsa hiç etkilenmeyebilir. Çünkü herkesin mizacı farklı olduğu gibi, yaşantılarından getirdikleri bakış açıları da farklıdır. Kendi sınırlarımızı çizmek, aynı zamanda o sınırların oluşmasına katkı sağlayan geçmiş tecrübeleri de kabul etmemize yardımcı oluyor. Peki bu nasıl gelişiyor?

Kendimizi Tanımak

Bizi rahatsız hissettiren bu durumu neden yaşadığımızı değerlendirerek başlayabiliriz. Ardından bu kişinin size böyle davranmasına neden izin verdiğinizi sorgulayabilirsiniz. Bu davranışlarına devam etmesine neden göz yumdum da diyebilirsiniz. Ben bu yaşananlardan ne öğrendim, diye sorarak öz farkındalığınızı da artırabilirsiniz.

Bu süreç hiç de hızlı değildir. Gerçekten zaman gerekir. Bu zaman kişiye göre değişse de uzun olacağı kesindir.

Evet geçmişle barışmak, hemen gerçekleşecek bir şey değildir. Ama farkındalığınız arttıkça, sınırlarınızı keşfettikçe bu durumların sizden kaynaklanmadığını anlayacaksınız. Kimse mükemmel değildir, herkes hata yapar. Bunu bilelim ve kabullenelim.

Ayrıca, gelecekte benzer olaylarla karşılaşmamak için geçmişte yapılan hataların incelenmesi ve neler öğrenilebileceğinin düşünülmesi de önemlidir. Bu sayede, kişi hem geçmişi ile barışır hem de geleceğe daha umutlu bir şekilde bakar.

Zamanla sizi üzen, acı veren olaylara neden olan kişilere, şefkat gösterebiliriz. Onların da bilebildikleri bu kadar diyebiliriz. Ama en önemlisi acınızı kabullenirken size acı veren bu kişileri hayatınızdan uzak tutabilirsiniz. Böylece sizi bir daha üzmelerine izin vermeyebilirsiniz. Bu kişiler, daima size yaptıklarından dolayı sorumlu olacaklardır. Ama sizin kabullenişiniz, sizi özgürleştirecek ve yaşantınızı olumlu etkileyecektir.

Affetmek geçmişi değiştirmez ama geleceğin önünü açar’’ demiş P.Boese…

Son olarak, meditasyon, yoga gibi teknikler veya terapi gibi profesyonel destek de geçmişle barışma sürecinde yardımcı tekniklerdir. Bu teknikler, kişinin zihin ve beden sağlığını korumasına yardımcı olur. Aynı zamanda geçmişte yaşanan olayların yarattığı olumsuz etkilerin azaltılmasında da etkilidir.

Geçmişinizle barışın, sevgiyle kalın…

0 Paylaşımlar

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir