CELİLE, NAZIM HİKMET’İN ANNESİ

Merhaba. Daha önce paylaştığım biyografik romanlar çok beğenildi, teşekkür ederim. Bundan dolayı bir tane daha önermek istedim. İşte Celile, Nazım Hikmet’in annesi…

Kısa bir not düşersem, özellikle biyografik romanları çok seviyorum. Örneğin yaşadığı dönem için çok fazla olan özel kişilerin biyografilerini daha da çok. Böylece yazarları, seni o yıllara götürmeyi başarırsa romandaki kahramanlar oluyorum, yaşantıları beni etkiliyor.

Celile, Nazım Hikmet’in Annesi ve Biyografik Roman

Celile kimdir? Nazım Hikmet’in annesi, Yahya Kemal Beyatlı’nın sevgilisi, önemli devlet adamlarından Hasan Enver Paşa’nın kızı ve Türkiye’nin ilk kadın nü ressamıdır. Sıradışı ve cesur bir insan.

Celile, dedesi yazar, babası eğitimci ve dil uzmanı olan bir ailenin kızıydı. Aldığı eğitim yaşadığı döneme göre çok iyiydi. Celile, bilgili bir kadındı. Gündemi takip eder, okur ve bunları paylaşmayı severdi. Eşi ise ondan çok farklıydı. Olan bitenle ilgilenmez, çalışmayı sevmezdi.

Romanda 1900’lü yılların başından ortasına kadar geçen bazı tarihi olaylara tanık oluyorsunuz. Celile’yi hem anne, hem seven bir kadın hem de ülkenin yaşadığı olaylara duyarlı olan kültürlü bir kadın olarak karşınıza çıkıyor. Celile’nin Selanik’te başlayan yolcuğu Halep, Konya, İstanbul, Paris’te devam ediyor.

Romanın dili akıcı, çabuk okunuyor. Hele benim gibi okurken çok merak ediyorsanız, daha da hızlı bitiyor. Tarihimizde yer almış kişilerin nelerle mücadele ettiği, yaşamlarındaki ayrıntılar ilgimi çekiyor.

Celile Kitabının Bölümleri

Kitabı bölümlere ayırırsam;

  • Genç Celile,
  • Nazım Hikmet’in çocukluğu, gençliği ve Celile,
  • Nazım Hikmet hapiste iken Celile.

Oğlu, Nazım Hikmet’te, annesi Celile’nin izlerini görüyoruz. Kitabın her bölümü sizde merak uyandırıyor. Celile biyografisinde, o dönemin birçok sanatçı, devlet adamının da adına rastlıyorsunuz. Ayrıca satır aralarında yeni bilgiler de ediniyorsunuz. Gerçek bilgiler… Hatta bazılarına şaşırabilirsiniz. Yazarın kullandığı dip notlar da çok yararlı oluyor.

Celile ilgili ayrıntılar vermek istemiyorum. Okurken sıkılmayacağınız bir kitap olduğunu söylüyorum. Tarihe ve sanata meraklıysanız hepsinden dokunuşlar bulacağınız bu kitabı, mutlaka okumalısınız. Bu kitapla çıktığım güzel yolculuk için yazarı Osman Balcıgil’e teşekkür ediyorum. Başka bir kitap önerimde görüşmek üzere kitaplarla kalın, sevgiyle kalın…

0 Paylaşımlar

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir