Sen yine de gülümse, esirgeme hiç kimseden diyerek başladığım bugünkü yazımın konusu iletişim… İletişim, etkili iletişim, iletişim becerileri, bu dönemde en çok duyduğumuz kavramlardan öyle değil mi? Günlük hayatımızda iletişim eksikliği, ya da iletişim kuramıyoruz, yanlış anlaşılma gibi birçok ifadelere rastlıyoruz. Ek olarak iletişim konuları ile ilgili de çokça makale, hikaye, kitap yazılmış ya da film yapılıyor. Yine bu konularla ilgili eğitimler de veriliyor. Yani sonuç olarak eskiye göre bu bilgilere ulaşmak da, o kadar kolay… Peki, şöyle bir düşünelim. İletişim ile ilgili kendimizi geliştirmek adına çok sayıda yayın varken, iletişim araçları çok hızlı bir şekilde gelişir ve artarken neden hala iletişimsizlik büyük bir sorun olmaktadır? Neden bazı insanlarla iletişim kuramıyoruz? Herkes ile etkili iletişim kurmak zorunda mıyız? Neden bazı insanlar kolay iletişim kurabilir, bazıları kuramaz? Neden bazı insanlar sizi hemen anlarken bazıları sana uzaylı gibi bakar?
Evet bazen, iletişim kurduğumuz kişilere anlatmak istediğimizi ulaştıramayabiliriz. Bu durum; sizin bakış açınızla karşınızdaki bireyin bakış açısının farklılığından kaynaklanır. Ne demiş Mevlana, “Söylediğimiz şey, karşımızdakinin anladığı kadardır.”
İletişim Anında Hissettiklerimiz
Sözlü, sözsüz her türlü iletişim karşılıklı gerçekleşir. Ya hissettiklerimiz? Hissettiklerimiz iletişimi etkiliyor mu? Bana göre, iletişim kurduğum, özellikle de yüz yüze iletişim kurduğum karşımdaki kişinin, samimi mi, dürüst mü, içi dışı bir mi anlayabiliyorum. Bu durumda, o kişinin samimiyetine göre beni ya yaklaştırıyor, ya da uzaklaştırıyor. Çünkü iletişim, sadece iki dudağımız arasından dökülen kelimeler değildir.
İlişkilerde olumlu olmak, olaylara iyi tarafından bakmak işin sırrı bence. Yıllar geçtikçe iyi niyetini zorlayan durumlar hakkında farkındalığın artıyor, ne oluyor bir dakika, diyorsun. Ama özünde böyle biriysen olaylara iyi tarafından bakmaya devam ediyorsun. Tek fark zamanla biraz daha mesafe koyuyorsun.
Sen Yine de Gülümse…
Gülümsemek bence süper bir şey. Güler yüzlü olmak hem kişinin kendisine hem de iletişim kurduğu kişiler için iletişimi güzelleştiren en önemli yaklaşımdır. Peki ya dinlerken? Karşımızdaki kişiyi dinlediğimizi belli etmeliyiz, örneğin o konuşurken cep telefonumuzdan sosyal ağlara bakmamalıyız. Karşımızdaki her kim olursa olsun onu küçümsemeden dinlemeliyiz.
Şimdi farklı algılayış, farklı bakış açıları, farklı iletişim becerileri, kendini geliştirme, geliştirememe şartları bulunurken, sağlıklı bir iletişim kurabilmek esas mesele… Bu durumda önce kendini bilmeli ve tanımalı insan. Sergilediği kişilik ve davranışlar ile esas özü yani kendi iç dünyası aynı mı bilmeli örneğin. Başkalarını eleştirmeden önce, kendi bir aynaya bakmalı ya da… Kendini mükemmel sanıp karşısındaki her bir insanda yanlış aramaya, arkasından dedikodu yapmaya çalışmamalı belki de… Hiç kimseyi yönetemeyeceğini de bilmeli mutlaka…
Kısacası iletişim konusu her zaman var olacaktır, hiçbir zaman da tek bir doğrusu olmayacaktır. Çünkü kime göre, neye göre hep farklılık gösterecektir. O zaman sen yine de gülümse…
İletişim Hakkında…
Ne güzel söylemişler:
“İnsanlar aynı fikirlere sahip olmadığında, bunun hakkında konuşmamaları kesinlikle daha iyidir.” Emile Zola
“Şikayetçi bir dil, nankör bir kalbi ortaya çıkarır.”
“İnsanın öğrenmesi gereken ilk dil, tatlı dildir.” Barış Manço
“İnsanın ruhunun sırrını çözmeye çalışan psikoloji ilminin, en sevdiğim terimi ”empati”dir. İletişim hangi boyutta olursa olsun, empati ile yaklaştığımız vakit anlayışlı olmaya başlarsınız.” Sait Çamlıca
“Samimiyetin lisanı yoktur. Samimiyet kabili izah değildir. O, gözlerden ve nasiyelerden anlaşılır.” Atatürk
“Bir insan hakkında hüküm vermeden önce, onun ayaklarıyla kırk gün gezin.” Kızılderili Atasözü
“Ne hazin bir çağda yaşıyoruz. Bir önyargıyı yıkmak, atomu parçalamaktan daha zor.” Albert Einstein
“Konuşmak, hele yazmak yalnızca karşımızdakiyle iletişim değildir; sözcüklerin bilincimize ve bilinçaltımıza sürekli gönderdiği uyarılarla akan ve kendimizle, iç dünyamızla kurduğumuz bir iletişimdir aynı zamanda.” Erendiz Atasü
“Düşündüğünüz, söylemek istediğiniz, söylediğinizi sandığınız, söylediğiniz, karşınızdakinin duymak istediği, duyduğu, anlamak istediği, anladığını sandığı, dolayısıyla insanlarının birbirini anlaması için birçok ihtimal var.” Sylviane Herpin
“Günün sonunda insanlar ne söylediğinizi veya ne yaptığınızı hatırlamayacaklar, onlara nasıl hissettirdiğinizi hatırlayacaklar.” Maya Angelou
Güzel insanlar, güzel insanlara rastlasınlar, sevgiyle kalın…
2 yorum “SEN YİNE DE GÜLÜMSE…”
İletişim hangi boyutta olursa olsun empati ile yaklaşırsan anlayışlı olmaya başlarsın.
ÇOK DOĞRU
Evet canım, empati kurabilmek de ayrı bir beceri aslında.