ADALET

Adalet mi, eğitim mi, eşitlik mi? Daha bunlara benzer gibi birçok ifade ekleyebilirim. Hangisi daha önemli dersiniz? Aslında hiçbiri diğerinden daha az önemli değil. Hepsi önemli.

Peki bunların var olduğuna nasıl inanacağız? Nasıl inanacağız ki sonunda her yaştan insan, umutla geleceğine bakabilecek? Özellikle gençler… Örneğin; bu kadar emek vererek hazırlandıkları sınavları onları hayal ettikleri geleceğe ulaştırabiliyor mu? Eşitlik ve adalet var mı? Belki geçmişte de bu konu ile ilgili sıkıntılar vardı. Ama hiçbir zaman, şu yaşadığımız dönem gibi umutsuz olmadı.

Adalet insanın içinde…

İnsanın içine versin, derlerdi büyüklerimiz. Adil olmak insanın kişiliğine mi bağlı? Yoksa öğrenilebilir mi? Özetle her ikisi de. Adil bir insan olmayı bilmek, doğduğun aileden başlar. Aile içinde çocuklarına adil davranmayan anne babalar vardır. O çocuklar da ileride aile kurduklarında benzer davranırlar. Ya da kız çocuk erkek çocuk ayrımı yapan aileler… Adil bir insan olmak eğitimi, okul hayatı ile devam eder. Hayatın iyice acımasızlaştığı bu dönemde hem aile içi hem de okulda adaletli olmanın öneminin pekiştirilmesi acilen gerekmektedir, Sonuç olarak, hiç kimse adil davranmamayı, asla bir seçenek olarak görmemeli.

Adalet var mı?

Öyle haberler okuyorum, izliyorum ya da öyle olaylar kulağıma geliyor ki gerçekten artık yeter diyorum. Eğitimlisi de adaletsiz davranabiliyor. O zaman eğitim ile birlikte vicdanlı olma duygusu, yükseltilmelidir. Çocuklarımıza, birbirlerine acımasızca davranmalarının olumsuz etkileri vurgulanmalıdır.

Hayatımızda adaletsiz durumlarla karşılaşmış olabiliriz. Bu sadece sınavlarımızda değil, aile içi, ikili ilişkiler, arkadaş ilişkileri, iş hayatında ilerleme süreçleri, kadın erkek ayrımı vb. birçok alanda şahit olabiliriz. Bu haksızlık dediğiniz o anlar… İşte toplum, ancak eğitim ile adil olmak ve eşit davranmak değerlerini pekiştirirse anlam bulmaya ve umut duymaya başlar. Kendini ve yaşananları sorgulayan, adil, ilerleyen dünyada gelişime açık, üretime önem veren, duyarlı insanların olduğu toplum çok mu zor?

Adalet ile ilgili birkaç söz…

Son olarak, biraz da adalet ile ilgili güzel sözler ekleyelim mi? Hadi gelin..

  • Adalet gücü bağımsız olmayan bir milletin, devlet halinde varlığı kabul olunmaz. (M. Kemal Atatürk)
  • Adaletin olmadığı yerde ahlak da yoktur.  (Montaigne)
  • Bir duruşmada tek tarafı dinleyerek verilen karar doğru olsa bile, hiçbir zaman adil olamaz. (Seneca)
  • Hayatımın en mühim prensibi, kimseye hiçbir şekilde adaletsiz davranmamaktır. (Socrates)
  • Eğitimli insanlar öncelikle adalete değer verir. Eğitimli insanlar adalet olmadan cesaret sahibi olunca asi olurlar. Küçük insanlar adalet olmadan cesaret sahibi olunca haydut olurlar. (Konfüçyüs)

Adalet, eşitlik ve eğitim ışıkları içinde sevgiyle kalın…

0 Paylaşımlar