WORDPRESS EĞİTİMİ

WordPress Eğitimi, İstanbul İletişim Enstitüsünden aldığım dördüncü eğitimdir. Aslında Covid19 pandemisi başladığında çok endişeliydim. Sonra birkaç haftam olayın şoku ile geçti. Daha sonra tabi herkes gibi kendimi oyalamaya, uğraşlar bulmaya çalıştım. En sonunda televizyonda izlediğim bir belgesel sayesinde yazmak istediğime karar verdim. Bu konuda nasıl bilgi alabilirim derken kendimi İstanbul İletişim Enstitüsünün eğitimlerinde buldum. Aldığım dört eğitimde çok yararlı oldu, çok şey öğrendim. Hatta WordPress Eğitimimden sonra yenilerine de devam edeceğim. İstanbul İletişim Enstitüsünün tüm eğitmenlerine teşekkür ederim.

WORDPRESS EĞİTİMİ BANA NELER ÖĞRETTİ?

Gelelim İstanbul İletişim Enstitüsünden aldığım son eğitim olan WordPress Eğitimine. WordPress, 2003 yılında Mike Little ve Matt Mullenweg tarafından tasarlanan bir projedir. Açık kaynaklı, kolayca kurulabilen ve kurduktan sonra kolayca düzenlenebilen bir yapısı vardır. Bununla birlikte kullanıcılara sağladığı kolaylıklar çok fazladır.

WordPress’e İlk Adım

Öncelikle alan adının (domain) kuracağımızı siteyi temsil ettiğini, web hostingin de sitemizin sunucu içinde barınacağı alan olduğunu öğrendim. WordPress ile, hostinginiz içindeki Cpanel üzerinden kurulumunuzu yapıyorsunuz. Bloğumuzu kurarken wordPress linki üzerinden bir hesap oluşturuyoruz. Daha sonra ücretsiz ya da ücretli bloğunuzu kuruyorsunuz. Örneğin ücretsiz blog kurarken alan adınızın uzantısında wordPress.com oluyor. Sonuçta sayfa sizi hiç sıkıntıya sokmadan yönlendiriyor, gayet kolay.

WordPress ile Alan Adı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

1- Alan Adınız Akılda Kalıcı Olsun

 2- İşinizle İlgili Alan Adı Belirleyin

 3- İngilizce Karakter Uyumuna Dikkat Edin

  4- SEO ile Uyumlu İsimler Belirleyin

  5- Sayılar ve Tire İşaretlerinden Kaçının

  6- Alan Adının Geçmişini Kontrol Edin

  7- DomainScope İle Kolayca Alan Adı Belirleyin

WordPress Eğitimi Ders Notları

Blog’un Temel Yapısı

WordPress Bloğu Temel Yapıları

Bloğunuzu kurduktan sonra yöneticisi olarak açılacak sayfada sol tarafta bazı temel yapılar bulunuyor. Böylece bu yapılar üzerinden sitenizin ayrıntılarını istediğiniz gibi oluşturabiliyorsunuz.

Bu listeden yararlanarak yazınızı yazmak istediğinizde, önce yazılar bölümünden yeni yazı ekle kısmına geliyorsunuz. Bununla birlikte Gutenberg Editörü ile açılan sayfada başlık, resim, video, link ekleme gibi bağlantıları zaten hazır. En sonunda size sadece tıklamak ve yazmak kalıyor.

Ayrıca sayfamıza yararı olacak eklentileri de öğrendik. Benim için en faydalısı Yoast SEO oldu. Çok pratik ve bunun yanında bloğunuz için çok yararlı bir eklentidir. Eklentiler bölümünden popüler bölümünde üst sıralarda yer alıyor. Sayfanıza kurduktan sonra çok rahat optimizasyonunuzu sağlayabiliyorsunuz.

1- İçeriğin uzunluğunun kontrolü

 2- Başlıkların uygunluğu

3-  Sayfa uzantılarının uygunluğu

 4- Sayfa açıklama kısımlarının uygunluğu

 5- Anahtar kelime yoğunluğunun kontrolü

 6- Hedef anahtar kelime yoğunlukları

7- Metin içi başlık etiketlerinin uygunluğu

8-  Tüm web sitesi içindeki sayfalarda geçen anahtar kelime

yoğunlukları

 9- SEO anahtar kelime yoğunluğu konusunda uyarı sistemi

10-  Metnin içinde yer alan fotoğrafların uygunluğu

11- Fotoğraf altı yazılarının uygunluğu

12- Sayfa içinde verilen iç ve dış bağlantıların uygunluğunu Yoast SEO ile yapabiliyorsunuz.

Sonra, etiketler bölümünde anahtar kelimelerinizi atayabilirsiniz. Daha sonra Kategoriler bölümü sayesinde yazılarınızı gruplandırabilirsiniz.

Bloğunuz hazır…

İstanbul İletişim Enstitüsü

Ve bir eğitimimin daha sonuna geldim. Sayfamı WordPress ile kurdum, ama bilgilerim eksikti. İstanbul İletişim Ensititüsünden aldığım WordPress Eğitiminin bana çok yararı oldu. Epey eksiklerimi tamamladım, devamı artık bende. Değerli katkılarından dolayı Dr.Sertaç Dalgalıdere’ye çok teşekkür ederim. Kendini geliştirmek, kendine yeni bir şeyler katmak çok güzel. İstanbul İletişim Enstitüsü iyi ki var.

0 Paylaşımlar