COVİD-19 İLE EĞİTİMDE DEĞİŞEN BAKIŞ AÇILARI

Bir eğitimci olarak beni en çok, covid-19 salgınının, eğitimi nasıl etkilediği ve etkileyeceği düşündürüyor… Ve bu salgının eğitimde değişen bakış açıları oluşturduğunu da gözlemliyorum.

Evde kalmamız gereken süreç başlamadan bir gün önce sınıfım için mezuniyet hayalleri kuruyordum. Covid-19 salgını ile, ilk ve orta öğretim kurumları (benim de dahil olduğum), yıllardır yüz yüze eğitim verirken kendimizi aniden uzaktan eğitimin içinde bulduk. Aslında ne öğrenciler, ne öğretmenler, ne de veliler uzaktan eğitime hazır değillerdi.

Uzaktan Eğitim

Daha neler olduğunu anlayamadan, televizyonda uzaktan eğitim başladı. Öğrencilerimi yönlendirdim. Bir süre sonra onlardan olumsuz tepkiler aldım. Farklı bir öğretmenden ders dinleyen öğrencilerim hiçbir şey anlamadıklarını ifade ediyorlardı. Daha sonra, canlı ders imkanı, uygulamada sisteme açılınca, çok daha mutlu oldular. Artık dersleri benden dinleyerek daha iyi kavrıyorlar. Karşılıklı etkileşim içinde olmak hem dikkatlerini hem de sorumluluk bilinçlerini arttırdığını gözlemliyorum. Kendi açımdan içime siniyor ve daha verimli oluyor. Öğrencilerimin verdiği geri dönüşler bunu daha da belli ediyor. Kısacası uyum sağlıyoruz.

Öğrencilerimle teraryumda.

Uzaktan Eğitim Gelecek Eğitim Yıllarında Uygulanabilir mi?

Teknolojinin bu kadar hayatımızın içinde olması ve hatta bunun gittikçe artması eğitimde kullanımının da yaygınlaşacağını gösteriyor. Artık gidemediğimiz müzeleri bile bir tıkla sanal olarak gezebiliyoruz. Kendimizi geliştirmek için birçok online eğitim çalışmalarına katılabiliyoruz. O halde, ilk ve orta öğretimde de yeni teknoloji ve uygulamaları kavrayıp yani kendimizi güncelleyip uzaktan eğitimin avantajlarını sisteme ekleyebiliriz.

Uzaktan eğitim, salgın sürecinde öğrencilerin öğrenmeleri gereken bilgilere ulaşma imkanı sağladı. Veli, öğretmen ve öğrenci bu sayede bu uygulamaları öğrenme ve kullanma imkanı buldu. Öğrenciler sorumluluk alarak öğrenmeyi öğrenme kavramını fark ettiler. Günlük planlarını hazırlayıp ödevlerini yapmak, derslerini çalışmak sadece onların bilinçli olmasından geçiyordu.

Uzaktan Eğitim Araştırmaları

Bu konu ile ilgili okuduğum bir habere göre, Bahçeşehir Üniversitesi ülkemizin uzaktan eğitim süreci ile ilgili bir araştırma yapıp rapor hazırlıyor. Araştırma sonuçlarını, Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Derin Atay “Bu rapora bakınca anlıyoruz ki gelecekteki en yararlı eğitim sistemi harmanlanmış eğitim olacaktır.” diye değerlendiriyor. Dekanın yaptığı bu açıklamaya tamamen katılıyorum. Eğitim ve öğretim süreçleri için yeni normalimizde yapılacak olan yeniliklere, bu tip araştırma sonuçları yol gösterici olabilir diye düşünüyorum.

Uzaktan Eğitim

Bizi Neler Bekliyor?

Covid-19 salgınının ne kadar süreceğini bilemiyoruz. İlk ve orta öğretim için Eylül ayında yeni normalle eğitim ve öğretime başlanacağı belirtiliyor. Kendimiz için yeni normal döneminde, ne yapmamız ve nasıl davranmamız gerektiğini bilmemiz gerekiyor. Maskesiz dışarı çıkmayacağımızı, sosyal mesafeyi korumamız gerektiği gibi…

Eğitim alanındaki yetkililerimiz de Covid-19 salgınının hızlandırdığı süreç sayesinde eğitime yeni bakış açıları ile yüz yüze ve uzaktan eğitimin karma kullanılacağı sistemler oluşturabilirler. Bunun için alt yapı ve erişilebilirlik düzeylerini arttırmaları gerekir. Yüz yüze eğitimin çok önemli olduğu da unutmadan Covid-19 salgınını sağladığı uzaktan eğitim süreçlerini geliştirerek gelecek nesillerimiz için daha etkin ve başarılı bir sistem oluşabilir.

Çocuklarımız, teknoloji içine doğduğu için bizden çok öndeler. Onlar için teknoloji kullanımı çok kolay ve çabuk öğrenirler. Teknolojinin eğitim için kullanılabileceği ile ilgili çocuklarımıza rehber olmak zorundayız. Çocuklarımızın el-göz koordinasyonu, görsel olarak dikkatini verme, bir sorunu çözme gibi becerilerini arttıracak olan uzaktan eğitim, ayrıca gençlerimizin de işbirliğine dayalı öğrenmelerini olumlu etkileyecektir. Bunlar da eğitimde değişen yeni bakış açıları ile olacaktır.

Uzaktan mı Yüz yüze mi?

Evet zaman hızla ilerliyor. Teknoloji de. Covid-19 salgını bize hayatımız ile birçok yeni bakış açıları gösterdi. İşte bu yeni bakış açılarını eğitimde de uygulayarak zamanın ilerisine geçmemiz gerekir. Bu durumda bizler önderlik ederek çocuklarımıza her zaman yol göstermeliyiz. Sevgiyle kalın…

0 Paylaşımlar

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 yorum “COVİD-19 İLE EĞİTİMDE DEĞİŞEN BAKIŞ AÇILARI”