IŞILDAYAN GÖZLERE…

Işıldayan gözlere dedi bana, kitabını benim için imzalarken. Öğretmen olduğumu söylediğimde onun o sıcak bakışı ve içten konuşmaları idi sanırım gözlerimi ışıldatan. Yanında ne kadar kaldım bilmiyorum. Sanki içinizi yani sizi birkaç saniye içinde çoktan çözüyor, anlıyor. Onun yanında kendinizi değerli ve önemli hissetmeniz ise kaçınılmaz. Evet Doğan Cüceloğlu, eşsiz, yeri doldurulamayacak, müthiş bir insan.

Işıldayan Gözlere

Onu ilk tanıdığımda…

Kitapları ile tanıştığımda mesleğime yeni başlamıştım. Hepsini zevkle, öğrenme çabasıyla, satır altlarını çize çize, not ala ala okuduğum kitapları. Son kitabını ise daha yeni sipariş vermiştim. Var mısın diyordu. Kendini keşfetmeye, zorluklarla başa çıkmaya var mısın? Yıllar önce, onun kitaplarını okumaya başladığımda keşfim çoktan başlamıştı ve bugün de sürüyor… Hala öğrenecek çok şeyim var. Canlı yayınlarını ise mümkün olduğunca kaçırmıyordum. Ailemden biri gibi idi. Söylediği, anlattığı çoğu şeyde ben onu dinlerken ışıldayan gözlere sahip olmamak imkansızdı.

Var mısın kitabını okuduktan sonra sizler için kitap önerileri bölümüme ekleyeceğim. Peki şimdi kısaca diğer kitaplarından söz edeyim.

Doğan Cüceloğlu kitaplarından örnekler

Kitapları hep ışıldayan gözlere…

‘İyi Düşün Doğru Karar Ver’ kitabında bir kişinin etkili bir yaşam kurmasının temellerinde yatan süreçleri inceliyor. Kitabın iki kahramanı Yakup ve Timur arasındaki söyleşi, etkili yaşamın temelinde yatan boyutları aşama aşama sergiliyor.

‘İçimizdeki Çocuk’ kitabı, içinde yetiştiğimiz ailenin ve yakın çevrenin bizim iç dünyamızı ve şimdiki duygu, düşünüş ve davranışımızı nasıl etkilediğini incelmektedir.

‘İletişim Donanımları’ kitabının kapağında ‘Keşke’ siz bir yaşam için yazmaktadır. Bu kitapta, ailede, iş yerinde ve toplumda sağlıklı insan ilişkilerine önem veren, ‘keşke’siz bir yaşam isteyen insanlar için çok güzel.

‘‘Mış Gibi’ Yaşamlar’ kitabı ise, bize ‘mış gibi’ ne demek diye soruyor ve şöyle cevaplıyor: Düşüncelerinin arkasındaki niyetin farkında olmayan, sözü, gözü, davranışı birbirine uymayan insanların yaşamı demek.

‘Savaşçı’ kitabında bize ‘Anlamlı ve Coşkulu Bir Yaşam İçin’ diyor. Yaşamındaki anlamı arayan öğretmen Arif Bey ile tanışan Doğan Cüceloğlu, onunla beraber bir yola çıkıyor. Kitap ikisinin diyaloglarından oluşmaktadır.

‘Başarıya Götüren Aile’ kitabı ise, sınav döneminde çocuklarına destek olmak için doğru ve etkili yöntemler arayan tüm anne babalara rehberlik etmek için yazmıştır.

Ve ‘Öğretmen Olmak’ kitabı… Doğan cüceloğlu ve İrfan Erdoğan, bu kitapta gençleri taptaze umutlara dönüştüren öğretmenlerimizi konuşuyorlar.

Burada yazılı olmayan, yedi civarında kitabı daha var. Onun kitapları ve söyleşileri ile hayatınızı daha anlamlı hale getirebilirsiniz. Doğan Cüceloğlu, eminim sonsuza dek yaşayacak. Onunla yaptığım her keşif yolculuğumda ışıldayan gözlerle bakmaya devam edeceğim.

Onun, yüreklerimize dokunan sözleri ile yazımı bitirmek istiyorum.

İyi ki…

  • Kucaklanan ve öpülen çocuk, kendisine hiçbir şey söylenmese dahi, sevildiğini, değer verildiğini bilmekte ve hem ruhen hem de bedenen daha sağlıklı gelişmektedir.
  • İçinde büyüdüğüm ortamda başarımın diğerleriyle kıyaslanarak belirlendiğini öğrenmiştim. Başarının sonuçta değil, süreçte yaşandığını anlayıncaya kadar uzun süre acı çektim.
  • Aklını gönlünün değerleriyle yöneten insan, yaşamının efendisidir.
  • İnsan hayatının anlamını refahta, sosyal kimlikte bulamaz. Ancak içindeki niyetin saflığında bulabilir.
  • Yetiştirmeye çalıştığı, hayatının en önemli varlığı olarak gördüğü çocuğunu hem öğrenci hem de öğretmen olarak gören anne babalara selam olsun! Onlar kendilerine verilen hediyenin değerini bilen yaşamın hikmetine saygılı insanlardır.
  • Bir ailenin çocuğuna, bir toplumun vatandaşına yapabileceği en büyük kötülük onun insan potansiyelini heba etmektir.
  • Herkes beni takdir ederken neden içimi boş ve hayatımı anlamsız bulduğuma bir türlü akıl erdiremezdim. Hayatımda kendim olarak var olmam gerektiğini anlamak acı günlerin sonunda keşfettiğim değerli bir kazanım oldu.
  • Duygularımız içimizdeki rehberin elçileridir. Öfke, hüzün, telaş, mutluluk, hayal kırıklığı, özlem; hepsi birer elçidir ve bize önemli mesajlar vermeye çalışmaktadırlar. Duygularınızı tanıyın ve köklerini bir an önce dikkate almaya başlayın.
  • Bir toplumda kadının ve çocuğun değerini inceleyerek o toplumun ne kadar sağlıklı bir kültürü olduğunu belirleyebilirsiniz.
  • Konfor alanı içinde kalınca hayat rahat; dışarı çıktığın zaman belirsizlik başlayacak ve bu tehlikeli… Cesaret ister. Ama için biliyor ki heyecan da orada. İşte bu heyecan önemli, aksi hâlde bir ölüden farksızsın.
  • İnsanların gözlerine bakın, bazıları ışıl ışıldır; bazıları donuktur. İnsanların gözlerindeki ışıltı, iç dünyalarında ne kadar var olduklarını yansıtır.
  • İnsanlara değer veren bir yönetici, her çalışanda, takdir edilecek bir yön bulur.
  • Zaman kullanımı insanın aynasıdır. Zamanını nelere harcadığına bakarak bir insanın önceliklerini, değerlerini, ilkelerini anlayabilirsiniz.
  • Benim çocuğum benim beklentilerimi gerçekleştirmek için değil, kendi hayallerini keşfedip onları gerçekleştirmek için yaşamalı.

Sayın Beyhan Budak ile sohbetini buraya ekliyorum. Ayrıca diğer youtube videoları da birbirinden değerli bilgileri içermektedir. Sevgiyle kalın…

0 Paylaşımlar

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir