KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI

“Çocuğum kitap okumuyor.” “Kitap okumayı sevmiyor.” “Nasıl kitap okutturacağız? Bir eğitimci olarak velilerimden en çok duyduğum cümlelerdendir. Peki ne yapacağız? Çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandırabilmenin yolları nelerdir?

Elbette çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandırabilmenin birçok yolları vardır. Bu yollardan söz etmeden önce bilin ki kitap okuma alışkanlığı olan öğrencilerin akademik başarıları da yüksek oluyor. Dikkatini toplayabilen, okuduğunu, dinlediğini anlayabilen çocuk, kendine güvenli ve başarılı oluyor.

Gelelim çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandırabilmek için neler yapabileceğimize…

Çocuklarımıza Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırabilmenin Yolları

1- Hangi Yaşta Kitap Okumaya Başlayacağız?

Çocuklarımıza hangi yaşta kitap okumaya başlayacağımız hakkında farklı görüşler bulunmaktadır. Ancak gerçek şudur ki ne kadar erken yaşta başlanırsa çocuk için o kadar iyi olur.

Okul öncesinden başlayarak, mutlaka oyuncakları arasında, ulaşabileceği yerde yaşına göre kitapları olsun. Bu kitapları, ona tekrar tekrar okuyun. Bu sayede hem aranızda bir bağ oluşur hem de kelime hazinesi yaşına göre gelişir. Ve kitap sevgisinin temelleri atılır.

Ne kadar erken kitap okursak o kadar iyi

2- Kitaplık

Evde bir kitaplığınız olmasını öneririm. Evde bir kitaplığın varlığıyla büyüyen bir çocukta kitap okumanın önemi ile ilgili farkındalık oluşur.

Ayrıca yaşına ve boyuna göre ulaşabileceği kendi kitaplığı da olursa hem özel hisseder hem de kitaplarının değerini bilir.

3- Kitap Okuduğunuzu Görsün

Evet çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandırabilmek istiyorsak önce biz örnek olmalıyız. Onun, sizi görebileceği ortamlarda kitap okuyabilirsiniz.

4- Okuma Zamanı

Düzenli okuma saatleri yapmalıyız. Bu saati küçük yaşlarından itibaren biz ona okuyarak başlatıp kendi okumayı öğrendikten sonra da devam ettirmesini sağlarsak, zamanla alışkanlık da oluşur.

5- Sadece Kitap Okumak mı?

Çocuklarımızın ilgisini çekecek çocuk dergileri veya mizah dergilerinden alabiliriz. Veya teknolojiden yararlanabiliriz. Örneğin; bir çocuk sitesindeki yazıları takip etmek, sesli çocuk kitapları dinlemek gibi…

6- Başarılı İnsanları Örnek Göstermek

Mustafa Kemal Atatürk’ün harçlığının yarısı ile hep kitap aldığı ve ömrü boyunca 4000’e yakın kitap okuduğunu söyleyebiliriz. Atatürk’ün başarılı olmasının en önemli anahtarlarından birinin de kitap okumak olduğunu vurgulayabiliriz.

7- Kitaplar Hakkında Konuşmak

Çocuklarımızla okuduğu kitaplar hakkında konuşabiliriz. Hatta öncelikle neden kitap okuduğunu sorabiliriz. Sonra aynı kitabı okuyarak; kitabın kahramanları ve yaşanan olaylar hakkında konuşabiliriz. Ona bu kitabı sen yazsaydın sonunu nasıl yazardın gibi yaratıcı sorular da sorabiliriz.

8- Okuması İçin Zorlamamak

Çok önemli bir konu da onu okuması için zorlamamak. Hiçbir yararı olmayacaktır. Okursan tabletinle oynarsın gibi teknolojiyi ödül olarak sunmanın da yararı yoktur. Seveceği ve okuduğu zaman kendine yararı olacağını bildiği kitaplara yönlendirebilirsiniz.

9- Hayatlarındaki Denge

Çocuklarımızın yaşamlarındaki okul, oyun, teknoloji ve aile saatlerini verimli geçirmesi için bir denge sağlayabiliriz. Bu dengeyi sağlayabilen çocuklarda zamanla kitap okumaları bir görev değil, bir ihtiyaç olacaktır.

Kitap Okuma Alışkanlığı

Değerli okurlarım, çocuklarımıza kitap okuma bilinci öncelikle biz yetişkinlerden geçiyor. Ne ekersek onu biçiyoruz. Aslında sabırla onları yönlendirebiliriz. Sonuçta biz o kitap kokularını seversek inanın onlar da sevecektir. Sevgiyle kalın…

0 Paylaşımlar

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir